TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Fizetési megoldás
Partnereink

Mit tud egy okosóra?

Mit tud egy okosóra?

 

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen mértékben könnyítheti meg az életüket a modern technológia. Fantasztikus példa erre az okosóra. Ebben az aprócska ékszerben annyi funkció egyesül, mintha egy egész stáb állna rendelkezésünkre életünk menedzselésében.

 

Lássuk csak, hogy tulajdonképpen mit is tud egy okosóra?

Az edzőnk - fitnesz funkciók

 

Egy okosóra számlálja a lépéseinket, az elégetett kalóriákat, pulzusmérő funkciója segít hatékonnyá tenni a fogyókúrát, vagy az állóképesség fejlesztését. Ugyanis hozzávetőlegesen a 120-140 közötti pulzusmagasság az aerob, azaz zsírégető tartomány, az ennél magasabb pulzus pedig már az állóképességnövelő cardio tartomány. Persze az állóképességre akkor is figyelnünk kell, ha fogyni szeretnénk. Mindenesetre az okosóra kiváló edzőpartner, még térképre is felrajzolja nekünk az általunk megtett utat. Azonban lustaságunkkal is szembesít, hiszen egy beállítással külön figyelmeztetést kaphatunk, ha nem mozogtunk eleget. A mozgással kapcsolatban kihívásokat, célokat is megfogalmazhatunk. Tehát jó edző, hiszen kiválóan motivál. Az okosóra nőknek és férfiaknak is zseniális edzőpartner. És még az időt is méri.

 

Az orvosunk - egészségmegőrző funkciók

 

A legtöbb készülék képes mérni a pulzusunkat, emellett egyes példányok a vérnyomást is. Bár utóbbi funkciót óvatosan kell kezelni, azért a hozzávetőleges eredmény felhívhatja a figyelmünket a normáltól eltérő tartományra, hiszen, ha rendszeresen így jelez, akkor érdemes lépnünk. Az okosóra figyelmeztet, ha túl régóta ülünk. Sőt, még az alvásunkat is tudja figyelni. A REM és a mélyalvás fázis megkülönböztetését pulzusunk alapján valósítja meg, így visszanézhetjük alvásciklusainkat. Sőt, azokhoz, és a napfelkeltéhez igazítva képes ébreszteni minket. A legeslegokosabbak még altatódalt is játszanak nekünk.

Emellett vészjelző funkcióval is bírnak ezek a készülékek: igazi őrangyalok.

 

Az okosóra az asszisztensünk - kommunikáció és menedzselés

 

Ezek a fantasztikus eszközök napi feladataink menedzselésében is partnerek. Egy jó okosóra bizony szinte szó szerint a személyi asszisztensünk: segít fogadni a hívásainkat, anélkül, hogy a kezünkbe vennénk telefonunkat. Megjeleníti SMS-einket, e-mailjeinket, sőt, válaszolni is tudunk azokra. Mindezt pillanatok alatt teszi, beépített gyorsválaszokkal vagy diktafonnal. A naptár, mely legtöbbünk munkájához nélkülözhetetlen, egyszerűen ott van a csuklónkon, és még a határidőkre is figyelmeztet. Az okosóra a legjobb asszisztens, ő aztán mindenhová követ, és lesi kívánságainkat, hogy minél több terhet vegyen le rólunk a pörgős munkanapok során. Kávét ugyan nem főz nekünk, de ha kell, segít megrendelni.

 

A szórakoztató központ

 

Persze az okosórák a kikapcsolódásban is segítenek. Szeretnénk zenét hallgatni a kocsiban? Csak egy gombnyomás, és szól a lázító jazz vagy a bossa nova. Persze ha buliról van szó, nem fogja vissza magát, minden pironkodás nélkül elindít egy szókimondó rappet, vagy egy pörgős rock nótát! Csak győzze a dokkoló!

Szeretnénk egy jó fotót, de nem vagyunk selfie botos figurák, szerencsére az okosóra a telefon kameráját is kezeli, így többé nem marad le senki a csoportképekről sem.

Persze a közösségi média applikációk is elérhetőek az okosórákon, hogy ne csak a munkában tudjunk naprakészek lenni.

 

Amikor ő a babysitter - okosóra gyerekeknek

Az egyik leghasznosabb találmány, minden szülő fellélegezhet! A gyerekekre tervezett okosórák nem csak térképen mutatják meg nekünk szívünk csücskének tartózkodási helyét, hanem egy külön beállítással elérhetjük, hogyha egy bizonyos körzetet elhagy a csemeténk, azonnal figyelmeztessen minket az applikáció. Vége a suli utáni kódorgásoknak, habár lehet, hogy pont az okoseszköz miatt engedünk végül a szigorból. Hiszen, ha biztonságban tudjuk őket, talán kicsit nagyobb szabadságot hagyunk nekik. Nincs többé fürkésző pillantás az arcunkon, mikor ártatlan szemekkel magyarázkodik feledékeny kis sportolónk, hogy ő csak egy kicsit focizni akart suli után, de közben úgy elrepült az idő…

 

A gyerekeknek szánt okosóra használatát a szülők korlátozhatják, megadhatnak időpontokat, amikor aktív, használható az eszköz, és iskolaidőben, órákon megakadályozhatják, hogy a gyerek az okosórával foglalatoskodjon tanulás helyett.

Emellett az óra figyelmezteti az aggódó szülőt, ha merül, SOS funkciót is tartalmaz, több sürgősség esetén hívandó telefonszámmal.

 

 

Hogy mit tud egy okosóra? Láthattuk, szinte mindent. A szórakozáson, és a kommunikációval kapcsolatos hagyományos funkciókon túl szinte az egész életünket segíthet megszervezni. Csak tudatosan kell használnunk.