TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Fizetési megoldás
Partnereink

Mit tud egy okoskarkötő?

Mit tud egy okoskarkötő?

 

Az okoseszközök piaca egyre jobban bővül, mi pedig nem győzünk rácsodálkozni a sok okos termékre. Ma már az okostelefonról indíthatjuk el az okosmosógépet a villamosról, vagy beindíthatjuk a bekészített étellel az okossütőt, és a légkondicionáló is elég intelligens ahhoz, hogy ne csak az otthoni távirányítóval tudjunk parancsolni neki. Az okosredőny még annál is okosabb, mint hinnénk, hisz még irányítanunk sem kell, a fényviszonyok és a hőmérséklet elemzésével maga döntheti el, hogy kell-e nekünk árnyékolás.

 

Kétség nem fér ahhoz, hogy ezek az okoseszközök lenyűgözőek. Azonban tényleg megkönnyítik az életünket? Erre a kérdésre nincs általános válasz. Hiszen igen, a modern technológia rengeteget javíthat életminőségünkön, ha kihasználjuk az általa nyújtott lehetőséget, ha tudatosan építjük be mindennapjainkba. Ehhez azonban fel kell mérnünk igényeinket. Mindannyiunk hétköznapjaiban lehetnek olyan problémahalmazok, melyeken egy kis hatékonyságnöveléssel -vagy erre alkalmas eszközzel- könnyedén felülkerekedhetünk.

 

Mi a helyzet az okoskarkötővel?

Az okoskarkötő az okosóra kistestvére. Ahhoz hasonlóan segítségünkre lehet a kommunikációban, testmozgásban, és az egészségmegőrzésben. Az okoskarkötők- és órák gyártói egyszerre sűrítettek össze minden létező funkciót, amit egy ilyen eszköznél relevánsnak tarthatunk. Nem biztos, hogy rosszul tették. Sőt.

 

Az okoskarkötő és az okos kommunikáció

 

Telefonunkkal összekapcsolva fogadhatjuk a bejövő hívásainkat, perszer anélkül, hogy azt elő kellene vennünk. A legnépszerűbb üzenetíró alkalmazásokat az okoskarkötőn is használni tudjuk. Futás közben jön egy sms, bevásárlás közben egy munkahelyi email? Semmi gond, csak pillantsunk csuklónkra, egy mozdulat, és már olvashatjuk is. Csetelés, levelezés a barátokkal? A Facebook Messenger és a WhatsApp ugyanúgy szinkronizálható a karkötőnkkel, mint a Gmail és társai.

Néhány okoskarkötő még az üzeneteinkre is segít válaszolni. Noha nincsen beépített profi klaviatúra a csuklónkon, de diktafonnal és előre szerkesztett emojikkal, néhány alapszóval fel van vértezve ez a csöppnyi kommunikációs fegyver.

 

 

 

Mi a helyzet a sporttal?

 

Kétségkívül a legnagyobb előnye ezeknek a készülékeknek az életmóddal kapcsolatos funkciók pótolhatatlan hatékonysága és ügyessége. Feltehetően az okoskarkötők nagy részét pont ezért vásárolják.

Az okoskarkötő tesztek szerint ugyanis ez a legnagyobb erőssége a készüléknek, az okosórákkal szemben is.

Az életmóddal kapcsolatos funkciók nagy része természetesen a sporttevékenységekhez vagy épp az egészséges életmódhoz kötődik. Ez az eszköz azonnal elkezdi mérni tevékenységünket, amint mozgást érzékel. A sebességünknek köszönhetően pedig azonnal megállapítja, hogy milyen sporttevékenységet végzünk. Biciklizés, futás, könnyű séta, esetleg golf? Persze a pulzusunkat is méri sportolás közben, így az elégetett kalóriák számát is meg tudja határozni. Ráadásul, ha hihetünk a teszteknek, valamivel pontosabban is teszi, mint az okosórák. Talán a csuklónkon való elhelyezkedése, kis mérete az oka, nem tudni, de az okoskarkötőknél nem szokott előfordulni, hogy egy hosszú futás után vesszük észre, valamiért az utolsó kilométereket nem számolta az eszköz. De a beltéri fitnesz eszközök esetében is hasonlóak a tapasztalatok.

 

Akárhogyis, ha egy ilyen szerkezetet főleg a sportolás ellenőrzése, felügyelése céljából használnánk, akkor érdemes az okosóránál kedvezőbb árú és kényelmesebb okoskarkötőt vásárolnunk.

 

Alvásfigyelés

 

Az alvásfigyelés a másik leghasznosabb funkciója ezeknek a csodakarkötőknek. Ugyanis az eszköz a pulzusunk, esetleg vérnyomásunk és mozgásunk figyelésének köszönhetően felállítja az éjszakai alvásunk diagramját.

 

Látja, mikor és hányszor ébredtünk meg, mennyiszer és mennyi ideig voltunk mélyalvásban, és erről tájékoztat is minket. Az már csak egy plusz funkció, hogy egy felszínesebb alvásfázisban igyekszik felébreszteni minket.

Az alvásfigyelés igazi haszna, hogy segít feltérképezni az alvászavarok hátterét. Sokaknál előfordulhat az is, hogy látszólag 8 órát is alszanak egyben, és nem értik, miért kelnek mégis olyan kimerülten, miért fáradtak egész nap? Az okoskarkötő pedig szembesíti őket azzal, hogy kevés volt a REM fázis, esetleg sokszor riadtak fel, vagy hiába feküdtek le időben, sokkal később aludtak el, mint ahogy ők emlékeznek. Tehát amikor látszólag minden rendben van az alvásunkkal, akkor is hozhat meglepő eredményt a karkötő alvásfigyelője, melyen érdemes elgondolkodnunk.

 

Az okoskarkötő tehát kiváló eszköz azoknak, akik az életmódjukra szeretnének fókuszálni, emellett minden alapfunkciót megkapnak a karkötőtől, amit egy okosóra tud. Az okoskarkötő tulajdonképpen egy okosóra női használatra.